Silke er et naturlig og delikat tekstil, og det puster nesten på samme måte som huden vår. Samtidig er det veldig slitesterkt, og silke med høy momme kan holde i mange år. Men for å bevare silken delikat og sterk i mange år er det viktig at man rengjør det på riktig måte.

Det er først og fremst kvaliteten (momme) som avgjør hvordan man kan vaske silken.

Dersom silken er under eller lik 19 momme bør du vaske den for hånd eller sende den til et renseri. Dette er fordi denne silken ikke er fullt så slitesterk, men ved en slik skånsom rengjøring vil den allikevel kunne holde seg i mange år. Det er viktig å ikke vri opp silken for hardt dersom du vasker for hånd, da er det bedre at den heller er litt våt og tørkes så flatt som mulig.

Dersom silken din er av kvalitet over 19 momme er den langt mer slitesterk. Dette er fordi denne silken er vevd av flere silketråder. Jo høyere momme, jo flere tråder i veven, noe som igjen betyr at silken tåler mer. Denne silken kan du derfor vaske i maskin om du er litt påpasselig.

Selv om silken er mer slitesterk enn de fleste andre tekstiler, er den allikevel ømfintlig for visse typer behandling da den er mer ”levende”. Her er hvordan vi anbefaler at du vasker silken i maskin:

Vask silke med samme farge sammen. Da silken er veldig glatt vil den slippe farge lettere enn andre tekstiler i vask, så dette er veldig viktig for å bevare den opprinnelige fargenyansen.

Silke tåler ikke høye temperaturer. Vask derfor ikke silken i for varmt vann (max temperatur er 30 `c).

Velg det programmet med kortest og lavest sentrifugering, og helst i en vaskemaskin med ull/silke program. Dersom du vasker for hånd bør du ikke vri opp silken for hardt da dette kan skade silketrådene over tid.

Bruk et mildt vaskemiddel, vi anbefaler Milo eller baby sjampo. Du trenger heller ikke bruke mye vaskemiddel, et par teskjeer er nok.

Når du skal tørke silken anbefaler vi at den legges så flatt som mulig, men det er ikke krise om du må bruke et stativ. Men vær obs på at man ikke bør bruke tørkestativ av tre da dette kan gi misfarging på silken.

Silke SKAL IKKE tørkes i solen. Silke kan ikke utsettes for direkte sollys over lang tid, da dette kan ødelegge de delikate silkefibrene.

Silken blir gjerne rynkete etter at du har vasket den. Det går fint an å stryke dem med et strykejern, men bruk lav temperatur og beveg strykejernet kontinuerlig. Silke blir lett brent, og man bør ikke stryke samme del mer enn 5 sekunder av gangen.

En av silkens egenskaper er at den til en viss grad er selvrensende. Det er derfor ikke nødvendig å vaske den like ofte som andre tekstiler, og dersom du lufter den ofte kan du spare mange vask.

Da gjenstår det bare å ønske dere lykke til med vasken, og dersom det er noe dere lurer på så er det bare å spørre! Vi lover å svare etter beste evne!

Legg igjen en kommentar