Er det ekte silke?

Det er mange som sender oss e-post og spør hvordan de kan sjekke om de har ekte silke eller ikke, eller om silke og polyester er samme type tekstil.

Først vil jeg fortelle litt om hva som er forskjellen mellom silke og polyester. Silke er et 100% naturlig materiale, mens polyester er 100% syntetisk. Man kan på en enkel måte si at polyester er en form for plast.

I våre tidligere blogginnlegg har vi sagt at silke er dronningen av tekstiler fordi ingen andre tekstiler er like myke, fine, og luftige. Polyester av høy kvalitet kan på noen måter se nærmest like myk og fin ut som silke, men siden det er et syntetisk tekstil puster det ikke. Derfor vil de som har erfaring med silke lett kunne kjenne forskjell. Ved bruk av silke vil man føle at det er behagelig og luftig mellom tekstil og kropp, mens polyester vil føles klamt og ubehagelig i forhold. Den første måten å sjekke om man har ekte silke er derfor å prøve det å se hvor luftig det er, altså om tekstilet puster eller ikke.

For de som ikke har erfaring med silke kan det være vanskelig å vite hva vi mener med den luftige følelsen mellom tekstil og kropp, men fortvil ikke, det er også andre måter å teste ut om silken er ekte eller ikke.

En ting man kan gjøre er å brenne en liten tekstilprøve. Ekte silke vil brenne sakte og slukkes fort, og den brenner rent uten særlig mye svart røyk. Polyester vil derimot brenne raskt, den vil brenne helt opp, og den vil avgi en sort røyk og lukte som brent plast.

Man vil også se at asken etter silken er porøs og faller fra hverandre, mens polyester vil bli klissete og klumpete.

En tredje måte å undersøke på er å la tekstilen ligge i sterke kjemikalier over natten, for eksempel i Plumbo blandet med litt vann.

Man vil da se at silke har gått i oppløsning eller smelte, mens polyester ikke har det.

Nå er det jo slik at når man står i butikken er det ikke alltid så lett å teste tekstilet på de måtene vi har presentert over. Da vil pris være en god indikator. Siden de to tekstilene kan være ganske like utseendemessig, kan man enkelte steder oppleve at noen prøver å selge deg silke som egentlig er polyester. Silke, som er laget gjennom en møysommelig og naturlig prosess, vil koste litt uansett hvor man er i verden. Prøver noen å tilby deg silke til en pris som er for god til å være sann, ja da er det antageligvis ikke silke.

Få 10% rabatt på først kjøp!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær den første til å få nyheter om nye produkter, blogginnlegg, salg og kampanjer fra MIAO.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.

Legg igjen en kommentar