Nupper og slitasje på silke?

Nupper og slitasje på silke?

Silke er et levende og organisk materiale, og måten vi behandler det på har stor betydning for hvor lenge den holder seg glatt og fin. 

Noen ganger kan det forekomme at silken nupper, og i denne artikkelen skal vi se litt på hvorfor dette kan skje.

Hvorfor kan silken begynne å nuppe?

Den vanligste årsaken til at silke begynner å nuppe er at vi vasker den for ofte eller at vi vasker på feil måte, det dreier seg altså om slitasjeskader som har kommet raskere på grunn av feil bruk. 

Silke er et organisk materiale som har gode selvrensende egenskaper. Det er derfor ikke nødvendig å vaske silken like ofte som sengetøy i andre tekstiler, og dersom man lufter den ofte kan man redusere behovet for vask enda mer. 

Men, selvfølgelig må vi vaske sengetøyet en gang i blant. Da anbefaler vi at man kun bruker vaskemiddel beregnet på silke, og at man aldri bruker skyllemiddel eller tøymykner. Skyllemidler/tøymyknere vil kunne skade proteinene og aminosyrene i silken, og det vil igjen forkorte produktets levetid. Dette gjelder også skyllemiddel/tøymyknere fra produsenter av vaskemiddel beregnet på silke, som for eksempel Milo. Om man vasker i maskin skal det være på ull/silke program, og maks 30 grader med lav sentrifugering. Man bør også vrenge silken når man vasker den for å minske slitasjen på den glatte siden som er nærmest kroppen.

Når man tørker silken er det best at den legges flat, men det er ikke et must. Det man bør være forsiktig med er å tørke den i direkte sollys. Det kan være veldig fristende å henge den ut i sola, men sterkt sollys er heller ikke noe aminosyrene og proteinene er veldig glad i, og de vil kunne ta skade av det.

En annen årsak til at silken kan nuppe er at den har vært eksponert for ru og harde/skarpe overflater. Derfor ser vi ofte at nuppene oppstår i fot-enden av dynetrekk, og det kan da være at man har tørr/ru hud på føttene som skraper mot silken, eller at neglene er hakkete slik at de river i trådene mens man sover. Silke er et sterkt materiale som vil kunne holde seg fint og deilig i flere år, men det er også skjørt dersom det utsettes for hard bruk som dette. Andre årsaker i samme kategori kan være at man sover med smykker, øredobber eller ringer som gir tilnærmet samme effekt.

En tredje årsak til nupping kan være bruk av hud- eller hårprodukter. Her er hovedregelen at jo mer naturlig og organisk hudproduktet er, jo mindre vil det slite på silken. Her må man også ta med behov for vask i vurderingen, jo flere hudpleieprodukter man bruker, jo mer vil silken ta til seg, og da må man også vaske oftere. 

En siste ting man kan være oppmerksom på er bruk av andre tekstiler sammen med silken. Noen foretrekker å sove med klær på, og vi anbefaler da at man bruker klesplagg i silke. Dette er fordi andre tekstiler ikke er like glatte som silken, og da vil det over tid føre til økt slitasje på grunn av friksjon mellom silken og den andre tekstiltypen. Og, ikke minst, ved å bruke klesplagg av andre typer tekstiler når man sover i silke skaper man en barriere mellom huden og silken, noe som gjør at man ikke får fullt utbytte av silkens fantastiske egenskaper når det kommer til å ta vare på huden vår.

Hva kan man gjøre dersom silken nupper?

Det er dessverre vanskelig å reparere silke som allerede har blitt skadet, men det kan være mulig å «kamuflere» tegn på slitasje, som for eksempel nupper. Og selvfølgelig vil man bremse utviklingen dersom man er ekstra forsiktig med vask og bruk etter at skaden har oppstått.

Man kan forsøke å fjerne nupper med nuppemaskin, men da må man være klar over at man også sliter på selve silketrådene.

Andre ting man kan gjøre er å stryke silken med strykejern på svak varme men den er litt fuktig. Da vil man kanskje kunne «viske vekk» små nupper, og man vil gjenopprette silkens glans og mykhet dersom den har blitt hard og ru. Her kan det nevnes at etter vask hender det at silken virker hard og ru, men det trenger ikke bety at den er skadet. Det er bare silken som reagerer på vask, og den blir myk og deilig igjen når den tas i bruk. 

Hvor godt kan silken holde seg ved korrekt bruk?

Nedenfor ser dere bilder av to laken i silke farge champagne. Det ene lakenet er helt nytt, det andre har blitt brukt jevnlig i 5 år. Kan dere se hvilket som er nytt?

Få 10% rabatt på først kjøp!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær den første til å få nyheter om nye produkter, blogginnlegg, salg og kampanjer fra MIAO.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.

Dette innlegget har èn kommentar

  1. Solgunn Eide

    Silketrekk er supert for mitt lange hår, da det ikke floker seg på samme måten når jeg bruker det.
    Ville informert om at øredobber og piercinger skader silke-putetrekk mye…

Legg igjen en kommentar